Mikrobiom u sportowców – dlaczego jest ważny i jak o niego dbać
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o tym, że mikrobiom to kluczowy czynnik wpływający na zdrowie. Okazuje się, że ma on również istotne znaczenie dla sportowców, zarówno w kontekście wydolności fizycznej, jak i odporności oraz regeneracji. W artykule znajduje się wyjaśnienie najważniejszych aspektów dotyczących mikrobiomu u sportowców oraz praktyczne wskazówki, w jaki sposób o niego zadbać.

Wprowadzenie
Mówiąc o mikrobiocie, zwykle mamy na myśli mikroorganizmy (np. bakterie, wirusy, grzyby), które można znaleźć w przewodzie pokarmowym. Termin „mikrobiom” jest nieco szerszym pojęciem, które uwzględnia dodatkowo geny tych mikroorganizmów. Wszystkie najważniejsze określenia stosowane w tym artykule wyjaśniono w Tabeli 1.
Tabela 1. Wyjaśnienie najważniejszych pojęć stosowanych w artykule (na podstawie: Białecka-Dębek i wsp., 2021).
| Termin | Definicja |
| Mikrobiota | mikroorganizmy (np. bakterie), w przypadku których wykazano powiązanie ze zdrowiem i chorobami występującymi u człowieka |
| Mikrobiom | zbiór mikroorganizmów, ich genomów oraz otaczających je warunków środowiskowych. Jak dotąd nie ustalono powszechnie przyjętej definicji. |
| Probiotyki | żywe mikroorganizmy (np. gatunki/szczepy bakterii) występujące w składzie żywności lub suplementów diety, które, jak się uważa, przeżywają przejście z przewodu pokarmowego do okrężnicy i mogą potencjalnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, błony śluzowej jamy ustnej i dróg oddechowych oraz odporność ogólnoustrojową |
| Prebiotyki | składniki, które ulegając fermentacji, powodują korzystne zmiany w składzie i działaniu mikrobioty jelitowej, wspierając tym samym zdrowie i dobre samopoczucie |
Białecka-Dębek A, Granda D, Szmidt MK, Zielińska D. Gut Microbiota, Probiotic Interventions, and Cognitive Function in the Elderly: A Review of Current Knowledge. Nutrients. 2021; 13(8):2514.
Mikrobiom kojarzymy głównie z jelitami, ale warto uświadomić sobie, że występuje on w całym przewodzie pokarmowym oraz poza nim, np. na skórze. Kiedyś uważano, że mikrobiom jelitowy może ważyć nawet 1 kg, ale najnowsze badania wykazały, że to około 500 g (Walker and Hoyles 2023). Nie zmienia to jednak faktu, że liczba komórek bakterii jelitowych jest niemal taka sama jak liczba naszych własnych komórek – te wszystkie dane pozwalają nam przypuszczać, że rola mikrobiomu w zachowaniu zdrowia jest niezwykle istotna (Kassinen et al. 2007).
Na zdrowie naszego mikrobiomu wpływa wiele czynników, do najważniejszych zaliczyć można: dietę, aktywność fizyczną, sen, poziom stresu oraz stan nawodnienia (Rysunek 1).

Rysunek 1. Najważniejsze czynniki wpływające na mikrobiom jelitowy u sportowców
Funkcje mikrobiomu jelitowego
Mikrobiom pełni wiele funkcji, m.in. wpływa na to, jak skutecznie organizm pozyskuje energię z przyjmowanego pokarmu, wpływa na proliferację komórek nabłonka jelitowego, ma swój udział w komunikacji na osi jelita–mózg, poprzez co wpływa na nastrój. Dodatkowo, bakterie jelitowe mają zdolność syntetyzowania niektórych witamin (np. witamina K, witaminy z grupy B), produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, ang. Short chain fatty acids), odpowiadają za ogólną odporność organizmu (O’Brien et al. 2022).
Mikrobiom u sportowców
Relacja aktywność fizyczna–mikrobiom
W badaniach wykazano, że mikrobiom sportowców różni się istotnie od mikrobiomu osób nietrenujących. Nie do końca wiadomo, czy jest to kwestia samej aktywności fizycznej, czy bardziej różnic w sposobie żywienia, ale wiele wskazuje na to, że chodzi o połączenie tych dwóch aspektów. Przebadani sportowcy charakteryzowali się bardziej zróżnicowanym mikrobiomem niż osoby nietrenujące, a więc była to różnica na korzyść osób trenujących. Zróżnicowany mikrobiom lepiej radzi sobie w zmiennym środowisku, np. ze stresorami takimi jak antybiotyki, ma także zdolności do szybszej regeneracji (Mohr et al. 2020; O’Brien et al. 2022). Wykazano również, że u sportowców bakterie jelitowe produkują więcej SCFA, które działają prozdrowotnie na cały organizm. Wpływają m.in. na komórki układu odpornościowego, proliferację, mogą działać przeciwzapalnie i wzmacniają szczelność bariery jelitowej. SCFA są również źródłem energii i mogą wspomagać regenerację mięśni (Silva et al. 2020; Amiri et al. 2021).
Relacja pomiędzy aktywnością fizyczną a zdrowiem mikrobiomu jest bardziej złożona i podobnie jak w przypadku wielu innych aspektów zdrowotnych – zależna od dawki. Umiarkowana aktywność fizyczna korzystnie wpływa na mikrobiom, natomiast intensywna może nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe (Keirns et al. 2020). Może być to spowodowane m.in. niedokrwieniem jelit, do którego dochodzi, kiedy krew zamiast do jelit, trafia do pracujących mięśni szkieletowych (w trakcie intensywnego wysiłku). Prowadzi to do zwiększenia przepuszczalności jelit i w konsekwencji do negatywnych objawów ze strony układu pokarmowego. To kolejny argument za tym, żeby szczególnie zadbać o mikrobiom jelitowy.
Dieta śródziemnomorska a wyniki sportowe
Veillonella atypica – potencjalne wsparcie dla wydolności?
Ciekawym przykładem może być bakteria Veillonella atypica, która ma zdolność do metabolizowania mleczanu. W badaniach wykazano, że maratończycy po ukończonym wyścigu mieli większy udział tej bakterii w mikrobiomie, niż przed wyścigiem. W badaniach na myszach stwierdzono z kolei, że podawanie tej bakterii w formie probiotyku wpłynęło na istotne wydłużenie czasu biegu do wyczerpania (Scheiman et al. 2019). Jak wskazują autorzy, metabolizm mleczanu realizowany przez bakterię Veillonella atypica prawdopodobnie poprawił ogólny turn-over mleczanu w organizmie, co zmniejszyło gromadzenie się kwasu mlekowego w mięśniach i w konsekwencji korzystnie wpłynęło na wytrzymałość. Inni autorzy z kolei wskazują na pewne ograniczenia metodologiczne badania, co sprawia, że do wyników powinniśmy podchodzić z ostrożnością i poczekać na wyniki badań z udziałem ludzi (Fernández-Sanjurjo et al. 2020).
Stres a mikrobiom – szczególny przypadek osób trenujących zawodowo
Poza czynnikami związanymi z samą aktywnością fizyczną oraz odmienną dietą, na mikrobiom sportowców mogą wpływać także inne czynniki. Życie osoby trenującej wyczynowo wiąże się z licznymi podróżami, co oznacza częstą ekspozycję na nowe drobnoustroje, inną dietę i zmiany rutyny. Sportowcy są też osobami szczególnie narażonymi na stres: poza stresami życia codziennego, muszą mierzyć się również z presją na osiąganie jak najlepszych wyników, a bardzo często towarzyszy im też stres związany z organizacją, w której są zrzeszeni. Te wszystkie czynniki mogą negatywnie wpływać na mikrobiom. Warto tu podkreślić, że relacja mózg–jelita jest dwukierunkowa. Stres, niepokój, stany lękowe i inne kwestie związane ze zdrowiem psychicznym mogą wywoływać negatywne objawy żołądkowo-jelitowe, ale same zmiany w składzie mikrobiomu mogą też potęgować poziom lęku, pogarszać nastrój, czy naszą zdolność do reagowania na stres (Díaz-García and Flores-Medina 2019). Zatem osoby trenujące wyczynowo powinny szczególnie o zadbać o zdrowie mikrobiomu. Pierwszym krokiem będzie zadbanie o odpowiednią dietę, bogatą w błonnik i odpowiednio urozmaiconą. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio zaplanować wysokobłonnikowe posiłki w jadłospisie sportowca, ponieważ błonnik spożyty w posiłku przed treningiem może powodować uczucie ciężkości i wpływać na zdolność do wysiłku.
Czy warto stosować suplementację probiotykami lub prebiotykami?
Zarówno probiotyki (żywe mikroorganizmy występujące w żywności lub suplementach diety, które są w stanie przeżyć drogę z jamy ustnej do okrężnicy i korzystnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego) jak i prebiotyki (substancje korzystnie wpływające na bakterie jelitowe), są zaklasyfikowane do grupy B Australijskiego Instytutu Sportu. Oznacza to, że istnieją badania w których wykazano korzystny wpływ tych suplementów na wydolność, jednak wymaga to dalszych badań. Zgodnie z zasadą food first, pierwszym krokiem powinny być modyfikacje diety, w kierunku wspierania różnorodności mikrobiomu.
Praktyczne wskazówki – jak dbać o mikrobiom:
- Antybiotyki stosuj tylko na wyraźne wskazanie lekarza – nie bierz ich profilaktycznie.
- Uwzględniaj w diecie źródła polifenoli, np. czerwone winogrona, jagody.
- Trenując w warunkach wysokiej temperatury, pamiętaj o aklimatyzacji.
- Pamiętaj o odpowiednim spożyciu błonnika – znajdziesz go m.in. w płatkach owsianych i innych pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz w warzywach i owocach.
- Spożywaj regularnie produkty fermentowane, np. kefiry, kapustę lub ogórki kiszone.
- Dbaj o realizację swojego zapotrzebowania energetycznego – nie jedz za mało.
- Unikaj alkoholu.
- Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu.
- Rozważ stosowanie prebiotyków lub probiotyków.
Ważnym elementem dla zachowania zdrowego mikrobiomu jest dbanie o różnorodność diety, szczególnie spożywanych warzyw i owoców:
- Wybieraj kolorowe warzywa i owoce – inne kolory świadczą o różnych związkach odżywczych zawartych w produktach.
- Podczas cotygodniowych zakupów staraj się w miarę możliwości sięgać po warzywo lub owoc, którego jak dotąd nie próbowałeś.
- Wybieraj mieszanki sałat, zamiast jednej konkretnej – mieszaj ze sobą różne kasze, nawet w jednym posiłku.
- Używaj różnych ziół i przypraw.
- Staraj się myśleć „co jeszcze mogę dodać do swojej diety” zamiast „co powinien zmienić w diecie”.
Podsumowanie
Choć badania nad mikrobiomem są wciąż na wczesnym etapie, wszystko wskazuje na to, że w przyszłości jego analiza stanie się ważnym elementem przygotowań sportowych. Monitorowanie i modyfikacja mikrobiomu mogą pomóc nie tylko w minimalizacji problemów zdrowotnych, ale też w poprawie wydolności, odporności i regeneracji.
Bibliografia:
- Amiri, Parichehr, Seyed Ahmad Hosseini, Samad Ghaffari, et al. 2021. ‘Role of Butyrate, a Gut Microbiota Derived Metabolite, in Cardiovascular Diseases: A Comprehensive Narrative Review’. Frontiers in Pharmacology 12: 837509. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.837509.
- Díaz-García, Francisco Javier, and Saúl Flores-Medina. 2019. ‘Interplay between Human Intestinal Microbiota and Gut-to-Brain Axis: Relationship with Autism Spectrum Disorders’. In Microorganisms, edited by Miroslav Blumenberg, Mona Shaaban, and Abdelaziz Elgaml. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.89998.
- Fernández-Sanjurjo, Manuel, Javier Fernández, Cristina Tomás-Zapico, et al. 2020. ‘Is Physical Performance (in Mice) Increased by Veillonella Atypica or Decreased by Lactobacillus Bulgaricus?’ Journal of Sport and Health Science 9 (3): 197–200. https://doi.org/10.1016/j.jshs.2020.02.005.
- Kassinen, Anna, Lotta Krogius-Kurikka, Harri Mäkivuokko, et al. 2007. ‘The Fecal Microbiota of Irritable Bowel Syndrome Patients Differs Significantly From That of Healthy Subjects’. Gastroenterology 133 (1): 24–33. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2007.04.005.
- Keirns, Bryant H., Nicholas A. Koemel, Christina M. Sciarrillo, Kendall L. Anderson, and Sam R. Emerson. 2020. ‘Exercise and Intestinal Permeability: Another Form of Exercise-Induced Hormesis?’ American Journal of Physiology. Gastrointestinal and Liver Physiology 319 (4): G512–18. https://doi.org/10.1152/ajpgi.00232.2020.
- Mohr, Alex E., Ralf Jäger, Katie C. Carpenter, et al. 2020. ‘The Athletic Gut Microbiota’. Journal of the International Society of Sports Nutrition 17 (1). https://doi.org/10.1186/s12970-020-00353-w.
- O’Brien, Marcus T., Orla O’Sullivan, Marcus J. Claesson, and Paul D. Cotter. 2022. ‘The Athlete Gut Microbiome and Its Relevance to Health and Performance: A Review’. Sports Medicine (Auckland, N.Z.) 52 (Suppl 1): 119–28. https://doi.org/10.1007/s40279-022-01785-x.
- Scheiman, Jonathan, Jacob M. Luber, Theodore A. Chavkin, et al. 2019. ‘Meta-Omics Analysis of Elite Athletes Identifies a Performance-Enhancing Microbe That Functions via Lactate Metabolism’. Nature Medicine 25 (7): 1104–9. https://doi.org/10.1038/s41591-019-0485-4.
- Silva, Ygor Parladore, Andressa Bernardi, and Rudimar Luiz Frozza. 2020. ‘The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication’. Frontiers in Endocrinology 11 (January). https://doi.org/10.3389/fendo.2020.00025.
- Walker, Alan W., and Lesley Hoyles. 2023. ‘Human Microbiome Myths and Misconceptions’. Nature Microbiology 8 (8): 1392–96. https://doi.org/10.1038/s41564-023-01426-7.
/ForumTrenera